Με τους The Gathering θα έλεγε κανείς ότι κουβαλάω μικρόβιο. Κάποια στιγμή πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, ψαχουλεύοντας τους δίσκους στο παλαιό Virgin στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είχε πέσει το μάτι μου στο ‘Mandylion’. Ο μόνος λόγος που τσίμπησα τον δίσκο τότε, ήταν το εξώφυλλο. Κάτι το τοτέμ στο εξώφυλλο, κάτι τα βαθιά πορφυρά του χρώματα, λέω ‘εδώ είμαστε’ (μέχρι τότε έπαιρνα άγνωστους προς εμέ δίσκους με περίεργα κριτήρια). Ε, αυτό ήταν. Κάθε ακρόαση και ένας νέος λόγος για να τους αγαπήσω. Όσο κυλούσε ο χρόνος, τόσο αναμόχλευα το παρελθόν και το παρόν τους, τόσο παραπάνω δενόμουν. Και να που φτάσαμε στο 2018. Σε μερικές ημέρες πρόκειται να απολαύσουμε τους Gathering στην πόλη μας (την Anneke την έχω δει – αγκαλιάσει – κλάψει στον ώμο της ήδη δύο φορές). Με αφορμή λοιπόν την επερχόμενη συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη, βρήκα ευκαιρία να πώ πέντε πράγματα για το συγκρότημα αυτό, ώστε να θυμηθούμε οι παλαιότεροι και να μάθουν ίσως κάτι παραπάνω οι νεότεροι.
Όλα ξεκίνησαν στην πόλη Oss της Βόρειας Βαρβάντης της Ολλανδίας το 1989 από τους αδερφούς Hans και Rene Rutten και τον τραγουδιστή Bart Smits, με τις μουσικές τους κατευθύνσεις να ορίζονται από doom δομές με death πινελιές. Λίγο αργότερα, προστέθηκαν στο ρόστερ και οι Hugo Prinsen Geerlings, Jelmer Wiersman και ο Frank Boeijen, ολοκληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το πρώτο επίσημο lineup των Gathering. Περί του ονόματος της μπάντας και την προέλευση του:
«Το όνομα το βρήκαμε όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μπάντα, ήμασταν όλοι μεταξύ 15 και 17 ετών. Παρακολουθούσαμε πολλές ταινίες εκείνη την περίοδο. Μία από εκείνες τις ταινίες μιλούσε για την αθανασία και ότι θα μπορούσες να σκοτώσεις τους αθάνατους κόβοντας το κεφάλι τους [είναι η πρώτη ταινία Highlander]. Στο πρώτο μέρος της ταινίας, μιλούν πολύ για αυτό το “gathering”, μια συγκέντρωση μία φορά με όλους τους αθάνατους. Θεωρήσαμε πως θα ήταν καλό για όνομα μπάντας, οπότε αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε.».
Το πρώτο τους demo με τίτλο “An Imaginary Symphony” και όχι ιδιαίτερα καλή παραγωγή κυκλοφόρησε το 1990, το οποίο συνέλεξε μια καθόλα θετική αντίδραση από τα Underground σοκάκια, ειδικά λόγω της αξιοποίησης των keyboards σε μια κατά βάση metal-δομημένη μουσική. Το δεύτερο demo τους “Moonlight Archer” κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1991, κάτι που τους άνοιξε τις πόρτες ώστε να παίξουν ως support act σε συναυλίες των Dead Head, Invocator, Samael, Morbid Angel και Death.
Το πρώτο δισκογραφικό τους συμβόλαιο ήρθε με την εταιρεία Foundation 2000, μέσω της οποίας κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο του 1992 τον ντεμπούτο δίσκο τους “Always…”.Στα φωνητικά, παράλληλα με τον Bart Smits συμμετείχε η Marike Groot, η οποία συμμετείχε και στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος. Σιγά σιγά άρχισαν να κάνουν επιτυχία, κόβοντας περίπου 20,000 κόπιες μέσα στα επόμενα χρόνια. Η πρώτη remixed έκδοση του δίσκου έγινε το 1994, ενώ ακολούθησε το remixγια την έκδοση του δίσκου με το label της ίδιας της μπάντας το 1999. Στην Μεξικάνικη έκδοση που κυκλοφόρησε από την Scarecrow Records, συμπεριλήφθηκαν τρία ακόμα τραγούδια από το compilation album “Downfall–The Early Years”.
Το 1992 οι Bart και Marike αποχωρούν από τους Gathering λόγω μουσικών διαφορών, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αποφάσισαν πως θέλουν να αλλάξουν κατεύθυνση με πιο progressive στοιχεία. Ο Smits έκανε δικό του project, τους “Wish”. Λόγω των αποχωρήσεων αυτών, εν τέλει οι Gathering επανδρώθηκαν μετά από αρκετό ψαχτήρι από τους Niels Duffhues και την Martine Van Loon.
Ο δεύτερος δίσκος των Gathering έφτασε το 1993, με τίτλο “Almost A Dance”, ο οποίος κυκλοφόρησε πάλι από την Foundation 2000, έχοντας πιο punk ηχόχρωμα. Δεν ικανοποιήθηκαν ωστόσο από το τελικό αποτέλεσμα και σύντομα αποφάσισαν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην δημιουργία νέου υλικού και την αναζήτηση ενός καινούριου vocalist.
Το 1995 μπαίνει στο συγκρότημα η πιο θεά όλων, η Anneke van Giersbergen, με την βελούδινη και την γεμάτη θεατρικότητα φωνή της. Ο τρίτος δίσκος των Gathering είναι πλέον γεγονός. Το “Mandylion” κυκλοφόρησε μέσω της Century Media στις 22 Αυγούστου και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έκανε 120,000 πωλήσεις, με επιτυχία κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική. Η ώθηση αυτή, τους έδωσε slots για εμφανίσεις σε Βέλγιο, Ολλανδία, στο Dynamo Open Air καθώς και στο Pinkpop! Fan facts: Δυο από τα τραγούδια του δίσκου έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ατάκες. Πιο συγκεκριμένα, το “Strange Machines” περιέχει ένα εδάφιο από την κινηματογραφική μεταφορά του “The Time Machine” του H.G. Wells, ενώ το “Sand And Mercury” τελειώνει με μια ηχογράφηση του JRR Tolkien, ο οποίος διαβάζει μια ατάκα της Simone de Beauvoir. Όλους τους στίχους τους έγραψε η Anneke. Το “Mandylion” έφτασε στην 20η θέση στα Ολλανδικά charts.
Για ένα από τα τραγούδια του δίσκου και προσωπικό αγαπημένο βεβαίως – βεβαίως, γυρίστηκε και videoclip. Δείτε το εδώ:
Το 1997, και πιο συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου, οι Gathering κυκλοφορούν το “Nighttime Birds” μέσω της Century Media, το οποίο ηχητικά ήταν παρόμοιο με το “Mandylion”, ωστόσο σιγά σιγά οι Gathering άρχισαν να απομακρύνονται από τα gothic στοιχεία και να κάνουν μια στροφή προς το prog / alt. Ο δίσκος έκοψε περίπου 90,000 κόπιες και τους οδήγησε σε πολύμηνη πανευρωπαϊκή περιοδεία. Και πάλι όλοι οι στίχοι γράφτηκαν από την Anneke. Η ηχογράφηση έγινε στα Woodhouse Studios στη Γερμανία μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η παραγωγή του δίσκου έγινε από τον Siggi Bemm. Στις όμορφες λεπτομέρειες του δίσκου, στο τραγούδι “Nighttime Birds”, ακούγεται ένα sample από Ινδικό φλάουτο (A Raga Kafi), το οποίο μάλιστα ακούγεται και στο theme park του Efteling στο παραμύθι “The Flying Fakir”. Extra goodie: Στους στίχους του ίδιου τραγουδιού υπάρχει quote από την ταινία του 1971 “Willy Wonka & The Chocolate Factory”.
Η μεγάλη στροφή στην μουσική έκφραση των The Gathering έγινε με το “How To Measure A Planet?”. Έχοντας ήδη κάνει επιτυχία και φτιάξει ένα όνομα με τους προηγούμενους δίσκους, το συγκρότημα ένιωσε να παγιδεύεται αρτιστικά λόγω της ‘πίεσης’ που ένιωθαν από τους ακροατές τους. Με την φυγή του κιθαρίστα Jelmer Wiersma, τα εναπομείναντα μέλη των Gathering αποφάσισαν ότι έπρεπε να αλλάξουν ρότα. Έχοντας μόνο έναν κιθαρίστα πλέον, τους δόθηκε η δυνατότητα να πειραματιστούν με διαφορετικά στοιχεία και να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους. Αγκάλιασαν νέες πρωτοποριακές τεχνικές ηχογράφησης, απομακρύνοντας τους εαυτούς τους από τη συνηθισμένη δομή των προηγούμενων κυκλοφοριών τους. Ανέπτυξαν έναν ιδιαίτερο ήχο, πολύ διαφορετικό από τον προηγούμενο, με νεωτεριστικές ιδέες και προσεγγίσεις, με πολύ πιο διαφανείς δομές και συνθέσεις, διευρύνοντας κατά πολύ τον μουσικό τους ορίζοντα. Το αποτέλεσμα; Shoegaze, post – rock, experimental rock και ό,τι άλλο αιθέριο σου έρχεται στο μυαλό, ήταν πλέον εδώ. Επέκτειναν τον ήχο τους εντάσσοντας κατά βάση prog και alternative στοιχεία, παράλληλα μπολιάζοντας τον με trip-hop / trip-rock, κρατώντας όμως παράλληλα το σκοτάδι που τους διέκρινε στο “Mandylion”. Σαν να ακούς μια μίξη από Dead Can Dance, Massive Attack και Stone Roses ένα πράγμα. Όπως είπαν και οι ίδιοι σε μια συνέντευξη τους, με την στροφή τους αυτή αφενός ένιωσαν πως πολλοί από τους παλαιούς ακροατές τους ένιωσαν την ανάγκη να απομακρυνθούν από τη μπάντα, από την άλλη όμως, διεύρυναν το κοινό τους σε Ευρώπη και Αμερική. Παρά την ανάμεικτη αντίδραση των ακροατών τους, ο δίσκος ως επί το πλείστον έλαβε θερμές κριτικές από τον Τύπο της εποχής. Στην Αμερική μάλιστα έδωσαν 14 shows το καλοκαίρι του 1999. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε διπλό CD από την Century Media στις 09 Νοεμβρίου του 1998.
* Το τραγούδι “Liberty Bell” κυκλοφόρησε ως single στην Ευρώπη και στον Καναδά σε ένα bonus CD ως δώρο στο 12ο τεύχος του μουσικού περιοδικού “Brave Words & Bloody Knuckles”.
** Στην Ιαπωνική έκδοση του δίσκου, το “How To Measure A Planet?” κυκλοφόρησε ως μονό CD με το σχεδόν μισάωρο title track να λείπει.
Καθότι οι Gathering ήθελαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των κυκλοφοριών και των πωλήσεών τους, αποφάσισαν το 1999 να δημιουργήσουν την δική τους δισκογραφική εταιρεία ονόματι “Psychonaut Records”, μέσω της οποίας επανεκδόθηκε το ντεμπούτο τους “Always…”, με το “Almost A Dance” να ακολουθεί το 2000. Και στους δύο δίσκους έγινε νέο re-masterκαι ανανεώθηκε το artwork. Παράλληλα, ήταν ακόμα σε ισχύ το συμβόλαιό τους με την Century Media, μέσω της οποίας κυκλοφόρησαν το live album “Superheat” το 2000.
Με την αλλαγή της χιλιετίας, οι Gathering κυκλοφορούν στις 25 Ιουλίου του 2000 το “If, Then, Else”, μέσω και πάλι της Century Media. Πρόκειται για ένα δίσκο ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως πιο έντονος μουσικά και αισθητικά, διαφορετικός από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους. Η ιδιαιτερότητά του εκπέμπει από τον ίδιο του τον τίτλο, ο οποίους συνδυάζει δυο συχνά χρησιμοποιούμενους όρους υπολογιστικού προγραμματισμού, αφενός την υποθετική πρόταση if_then_else, αλλά και την χρήση μόνο πεζών λέξεων, με διαχωριστικές υπογραμμίσεις. Χάρη στο “If, Then, Else”, οι Gathering έκαναν μια περιοδεία 15 μηνών. Μετά την περίοδο αυτή, λογικό και επόμενο ήταν να αποσυρθούν για κάποιο διάστημα, ώστε να επικεντρωθούν στις προσωπικές τους ζωές. Κάπου εδώ, έληξε και το συμβόλαιό τους με την Century Media.
*Όσον αφορά το τραγούδι “Colorado Incident”, πράγματι αποτελεί αληθινή ιστορία. Οι Gathering έπρεπε να ακυρώσουν την εμφάνισή τους στο Colorado λόγω overbooking, εξάντλησης και ίωσης. Η κίνηση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό, ωστόσο το συγκρότημα ήταν πολύ απολογητικό σχετικά με το γεγονός.
*Ένα απόσπασμα από το έργο “Alice In Wonderland” του Lewis Carroll ακούγεται μεταξύ το “Analog Park” και του “Herbal Movement”.
Για τα 12 χρόνια της καριέρας τους οι Gatheringκυκλοφόρησαν ένα mini–CD ως ΕΡ, με τίτλο “Black Light District”, μέσω της δικής τους εταιρείας Psychonaut Records. Αρχικά, το ΕΡ ήταν αποκλειστικά διαθέσιμο από το internet, μέχρι την επίσημη φυσική κυκλοφορία. Στα αφηγηματικά σημεία του δίσκου, βρίσκουμε την Sarah Jezebel Deva. Ο δίσκος περιέχει ένα hidden track, το οποίο σύμφωνα με τη μπάντα φέρει το τίτλο “Over You”, και ένα multimedia feature με βίντεο από τις ηχογραφήσεις για το ΕΡ αυτό και τον επόμενο δίσκο “Souvenirs”.
Ο επόμενος δίσκος των Gathering ήρθε τον Φεβρουάριο του 2003 και τιτλοφορήθηκε ως “Souvenirs”. Κυκλοφόρησε από την Psychonaut Records, ενώ η παραγωγή του έγινε από τον Zlaya Hadzich. Θα ήταν η τελευταία κυκλοφορία του συγκροτήματος με τον μπασίστα Hugo Prinsen Gerrlings. Αργότερα αντικαταστάθηκε από την Marjolein Kooijman.Προσωπικά αγαπώ ιδιαίτερα το “Souvenirs” γιατί αφενός έχει το τριππάρισμα τύπου Massive Attack που γαληνεύει την ψυχή, αλλά και δυο από τα αγαπημένα μου Gathering κομμάτια, το “Even the Spirits are Afraid” και το “You Learn About It”. Σίγουρα μια από τις top κυκλοφορίες τους.
Στα μέσα του 2004, οι Gathering κυκλοφόρησαν τον νέο live δίσκο τους με τίτλο “Sleepy Buildings”.
Μια ιδιαίτερη στιγμή για το συγκρότημα ήρθε το 2005, όταν έγραψαν τη μουσική για ένα CD–ROM με τίτλο “Passengers In Time: The Musical History Tour”. Συντρόφευε ένα βιβλίο ιστορικών ερευνών, που έγραψε ο καθηγητής Wim Keatsborn, ωστόσο η μπάντα ποτέ δεν θεώρησε την συγκεκριμένη κυκλοφορία επίσημη.
Έναν περίπου χρόνο μετά, οι Gathering κυκλοφόρησαν τον όγδοο ολοκληρωμένο δίσκο τους με τίτλο “Home”. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Sanctuary Records, αλλά μέσω της metal θυγατρικής της Noise. Στην Αμερική, ο δίσκος κυκλοφόρησε μερικές μέρες αργότερα μέσω της The End Records, ενός label που είχε τη βάση του στο Brooklyn. Ηχητικά το “Home” είναι απλούστερο σε σχέση με το “Souvenirs”, ωστόσο έχει μια πιο πρωτόγονη και μια πιο ενστικτώδη επίγευση. Σίγουρα δεν έχει την πολυεπίπεδη δομή του “Souverirs”, ωστόσο το trip-rock του ήταν και είναι εθιστικό. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους για την προώθηση του νέου τους υλικού, η Anneke υπέφερε από λαρυγγίτιδα, με αποτέλεσμα να κάνουν μια παύση κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών τους στην Αμερική, με την περιοδεία να συνεχίζεται αργότερα στην Ευρώπη.
Η επόμενη ζωντανή κυκλοφορία για τους Gathering ήρθε το 2007. Αποτελούσε μια ζωντανή ηχογράφηση της εμφάνισής τους στο Santiago της Χιλής στις 24/03/2007, την οποία μπορείτε να απολαύσετε παρακάτω:
Στα τέλη του έτους αυτού, και πιο συγκεκριμένα στις 05/11, η Anneke επίσημα ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τους Gathering, για να επικεντρωθεί στην οικογένειά της. Λίγο αργότερα σχηματίζει το δικό της project, τους Agua De Annique (τίμιο).
Τρεις μήνες μετά, κυκλοφορεί από την Century Media ένα boxset (“Sand And Mercury”), στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν όλες οι παραγωγές του συγκροτήματος με την συγκεκριμένη εταιρεία. Κυκλοφόρησε σε 3000 κόπιες παγκοσμίως. Η συλλογή αυτή περιελάμβανε μαι επιλογή από τις studio και τις ζωντανές ηχογραφήσεις της μπάντας, καθώς επίσης και compilationalbums. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μια νέα συλλογή είδε το φως του ήλιου, περιλαμβάνοντας το παλαιότερο υλικό τους, από το 1989 έως και το 1993 σε ένα διπλό CD. Μεταξύ άλλων, υπήρχαν demos, το μη κυκλοφορημένο promoτου 1992, ζωντανές ηχογραφήσεις και μια διασκευή στο κομμάτι “DethronedEmperor” των CelticFrost. Όλα τα κομμάτια υπέστησαν νέα μίξη και master από τον Mike Wead (King Diamond / Mercyful Fate). Η συλλογή κυκλοφόρησε μέσω της Ολλανδικής Vic Records.
Στις 12 Μαρτίου 2009, οι Gathering βρίσκουν την νέα τους φωνή στο πρόσωπο της Silje Wergeland (από τους Octavia Sperati), με την οποία κυκλοφόρησαν τον ένατο δίσκο τους με τίτλο “The West Pole”. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 12/05/2009, ενώ αξίζει να αναφέρουμε τις guest εμφανίσεις από τις τραγουδίστριες Anne Van Den και Marcela Bovio, ενώ πολλοί guest μουσικοί έκαναν το πέρασμά τους. Video clip γυρίστηκαν για τα κομμάτια “All You Are” και “No Bird Call”.
Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφορούν τον δέκατο δίσκο τους “Disclosure” μέσω της εταιρείας τους Psychonaut Records. Μουσικά μιλώντας, οι Gathering επικεντρώθηκαν στο trip – rock, με τον δίσκο να θεωρείτε ως μια από τις καλύτερες και πιο πετυχημένες προσπάθειες των Gathering να αναμείξουν όλα τα είδη που έχουν υπηρετήσει ως σήμερα σε ένα αποτέλεσμα πραγματικά αιθέριο.
Τελευταίος μέχρι και σήμερα τουλάχιστον δίσκος, το “Afterwords” του 2013. Είναι ο τελευταίος δίσκος πριν την απόφαση της μπάντας να κάνει ένα διάλειμμα και η τελευταία επίσημη κυκλοφορία στην οποία συμμετείχε η Marjolein Koojman. Ηχητικά ο δίσκος ακούγεται σαν μια συνέχεια του προηγούμενου, σαν μια προέκταση ή σαν να συνέλεξαν όσα κομμάτια δεν μπήκαν στο “Disclosure” και να τα έβαλαν εδώ. Αυτήν την άποψη ενδυναμώνει και το γεγονός ότι πέντε κομμάτια του προηγούμενου δίσκου περιλαμβάνονται σε αυτήν την κυκλοφορία, αναδομημένα σχεδόν εκ θεμελίων.
Για όλα τα παραπάνω και για όλα όσα μπορούν να σας δώσουν ζωντανά οι Gathering, μην χάσετε τις επερχόμενες συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Περισσότερες πληροφορίες παρακάτω:
Θεσσαλονίκη, 23.11
https://www.facebook.com/events/338118756714833/
Αθήνα, 24.11
https://www.facebook.com/events/326485631217862/