To Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, το τρίο των Τσέχων epic black metallers, Cult of Fire, έρχεται για μια και μοναδική εμφάνιση στην πόλη μας. Ένα πολύ σκοτεινό show που επιφυλάσσει μια αρχέγονη, μυστικιστική – βεδική τελετουργία που θα μας μυήσει στην σκοτεινή πλευρά του Ινδουισμού.
To black metal με την πάροδο των χρόνων έχει πάρει διάφορα μονοπάτια. Πολλά από αυτά είναι θρησκευτικά. Οι Cult of Fire όμως επέλεξαν το θρησκευτικό μονοπάτι του Ινδουισμού, με τη λειτουργική του γλώσσα, τη Σανσκριτική. Οι Βέδες, είναι οι ιεροί ύμνοι και τελετουργικοί στίχοι που έχουν συντεθεί στην Σανσκριτική. Άρα λοιπόν, η μουσική τους είναι μια συλλογή Βεδικών. Είναι ενεργοί τα τελευταία 8 χρόνια στη σκηνή, μετρούν στην δισκογραφία τους δύο full-length albums, 4 EPs και ένα live album.
Τα μέλη των Cult of Fire είναι:
- Tom Coroner
- Infernal Vlad
- Devilish
Oι Cult of Fire όμως έχουν μια ιδιαίτερη σκηνική παρουσία στις εμφανίσεις τους. Ενώ ξέρουμε ποιοι είναι, παραμένουν κρυμμένοι πίσω από μανδύες με κουκούλες, την καθιερωμένη τελετουργική τους αμφίεση.
Το Ινδουιστικό τελετουργικό φυσικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό να διακοσμεί τη σκηνή. Παντού υπάρχουν κεριά, νεκροκεφαλές, τραγοκέφαλα, αγάλματα και απεικονίσεις από θεούς.
Αδιαμφισβήτητα, το τρίο από την Πράγα έχει υπάρξει γόνιμο έδαφος για το είδος. Ας εντρυφήσουμε λίγο στη δισκογραφία τους.
Το 2011 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ανεξάρτητο 10” βινύλιο, “20:11”. Δύο black κομμάτια τα οποία απέχουν παρασάγγας από αυτό που ακούμε και βλέπουμε σήμερα, χωρίς αυτό να είναι κάτι κακό. Μια συνηθισμένη εκδοχή black, με πολλά screams. Για πρώτη τους δουλειά είναι σίγουρα άξιο.
Το 2012 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους full-length με τίτλο “Triumvirát” μέσω της δισκογραφικής Demonhood Productions. Ένας atmospheric black δίσκος με διαφορετική θεματολογία από την σημερινή επίσης, όμοια με την κοινή black (aka Satan is kvlt), αλλά ο ήχος τους ανεξάρτητα με αυτό είχε ήδη κάτι το μαγικό. Εδώ βλέπουμε πως αλλάζουν αμφίεση, φορούν μανδύες και αποκρύπτουν το πρόσωπο, όπως συμβαίνει και σήμερα. Αρκετά προσεγμένη δουλειά, ενώ συνήθως δεν μπορείς να περιμένεις πολλά από ένα ντεμπούτο. Εσωτερισμός, αλλόκοτα τρομακτικό riffing και πλήκτρα για να δέσει το σκοτεινό-αλλά-και-υπερφυσικό feeling. Κατά τη γνώμη μου solid. Epic, raw και old-school. Έδεσε ολόσωστα.
Mε διαφορά μόλις ενός έτους, το 2013 έγινε η μετάβαση και οι Cult of Fire κυκλοφορούν τον δεύτερο full-length δίσκο τους, με τίτλο “मृत्यु का तापसी अनुध्यान” (Ascetic Meditation of Death). Είναι εμφανές ότι εδώ η μπάντα ήθελε να δημιουργήσει κάτι τέρμα ασυνήθιστο, σύνθετο και καλλιτεχνικά υποσχόμενο από το ”κοινό” black που αναφέρθηκε πριν. Στο εξώφυλλο βλέπουμε ζωγραφισμένη την θεά Κάλι. Όλο το album είναι γραμμένο σε Σανσκριτική γλώσσα. Ο ήχος εδώ βρίσκεται σε διαρκή μετάβαση, από το φως στο απόλυτο σκοτάδι, εναλλάσσοντας από θεοσκότεινα riffs και evil blasts, σε πιο όμορφες – post influenced μαγευτικές μελωδίες που χάνεσαι και θέλεις να κάτσεις στο πάτωμα και να κάνεις yoga.
Το συγκεκριμένο EP “Čtvrtá Symfonie Ohně” (The Fourth Symphony of Fire) κανονικά ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει μετά το πρώτο τους full-length, αλλά τους συνεπήρε ο Ινδουισμός κι όλα τα υπόλοιπα τα άφησαν στην άκρη. Εν τέλει κυκλοφόρησε μέσω της δισκογραφικής Iron Bonehead σαν 7” βινύλιο. Aν κάτι μας έδειξαν με αυτό, είναι πως δεν τους αρέσει να «κάθονται σε μια μεριά». Δεν παίζουν εκ του ασφαλούς. Πειραματίζονται στο έπακρο. Με αυτή τη δουλειά δείχνουν την εκτίμηση τους στον Τσέχο συνθέτη Bedrich Smetana, ο οποίος απεικονίζεται και στο artwork. Δύο black κομμάτια εμπνευσμένα από κλασική μουσική και δυο όμορφα ποτάμια: Vltava και Váh!
Έκαναν αισθητή την απουσία τους για 2 χρόνια, όπου κυκλοφόρησαν το EP ”Life, Sex & Death” μέσω της Beyond Eyes Productions. Στο artwork βλέπουμε τη θεά Chhinnamasta (της οποίας το κεφάλι έχει αποκοπεί), κάτι που μας προετοιμάζει το έδαφος για ήχους παρόμοιους με το δεύτερο full-length τους, “Ascetic Meditation of Death”. Στο πρώτο κομμάτι έχουμε ένα κλασικό αριστουργηματικό Cult of Fire, γρήγορο, πιο μαύρο κι από το μαύρο με τίτλο “Life”.To δεύτερο κομμάτι είναι ένα mantra για την θεά του εξωφύλλου, με τίτλο “Chinnamasta Mantra”. Έχει γυναικεία φωνητικά και μια πολύ μυστήρια, απόκοσμη και καθηλωτική ομορφιά που το περιβάλλει – μια τέλεια γέφυρα για τη συνέχεια, το “Death” όπου η ατμόσφαιρα είναι παρόμοια με το “Life”. Τέταρτο και τελευταίο κομμάτι τo “Tantric Sex” που πάλι χάνεσαι στις όμορφες μα απόκοσμες μελωδίες.
To 2017 κυκλοφόρησαν ένα άτιτλο ΕΡ με δύο άτιτλα κομμάτια. Αφού έχουν αφήσει πίσω την προηγούμενη τους δισκογραφική Iron Bonehead, κυκλοφορούν ΕΡs μέσω της Beyond Eyes Productions δείχνοντας μια πολύ πιο κακή, επιθετική και σκοτεινή πλευρά από αυτή που είχαμε συνηθίσει.
Φέτος κυκλοφόρησαν τον live δίσκο τους “Kali Fire Puja“, με την παρακάτω tracklist:
Side A
- Vltava
- Death
- मृत्यु ही सत्य है
- काली मां
Side B
- अस्तित्व की चिता पर
- खण्ड मण्ड योग
- Závěť Světu
Satan Mentor
Οι Cult of Fire αψήφησαν τους άγραφους κανόνες και θα πραγματοποιήσουν ένα ιερό σκοτεινό βεδικό τελετουργικό για τους λάτρεις του black, της σκοτεινή πλευρά του Ινδουισμού αλλά και των postmortem τελετουργικών.