Οι Dirty Granny Tales είναι μια μουσικοθεατρική μπάντα που δημιουργήθηκε το 2005 στην Αθήνα, αλλά τα τελευταία χρόνια η βάση της είναι το Βερολίνο, όπου και οι συντελεστές της κατάφεραν να δώσουν την κατάλληλη ώθηση στο έργο τους, αφού το νέο περιβάλλον τους φέρθηκε καλά. Σκοπός τους είναι να φέρνουν στην ζωή τρομακτικά παραμύθια, αποκαλύπτωντας και παράλληλα ρίχνοντας λίγο παραπάνω φως στα πηγαία, αρχέγονα ανθρώπινα ένστικτα και τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι στο παρελθόν, βασικός τους σκοπός είναι να «απομυθοποιούν το τί είναι καλό και κακό, άσχημο και όμορφο». Χαρακτηριστικό τους αποτελεί το γεγονός ότι δεν αποκαλύπτουν τις ταυτότητές τους, εμφανίζονται δηλαδή μεταμφιεσμένοι ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τελετουργική και συνάμα απόκοσμη ατμόσφαιρα που δημιουρογύν. Δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής έκφρασης, αλλά φιλτράρουν τις επιρροές τους, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τους Tim Burton, Residents, Japanese Gothic Theater, Dark Circus, Tiger Lillies, ενώ πολλά είναι τα στοιχεία ακραίας Metal μουσικής (Black, Death) που έχουν ενσωματώσει στο κύριο σώμα της έκφρασής τους.
Όλα ξεκίνησαν το 2005 όταν ο συνθέτης και δημιουργός animation, Σταύρος Μητρόπουλος εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός μουσικοθεατρικού θεάματος στο οποίο μουσικοί, μαριονέτες και animation θα συνυπάρχουν στη σκηνή προκαλώντας μια σκοτεινή, εξπρεσιονιστική αίσθηση στο κοινό. Η επιτυχία ήρθε το 2006 για το ‘συγκρότημα’ με την παρουσίαση του “Inversed World” στην Αθήνα, ενώ ο ομώνυμος δίσκος που κυκλοφόρησε το 2008 εξαντλήθηκε άμεσα. Το 2009 ‘συλλαμβάνουν’ την ιδέα του “Didi’s Son’, κυκλοφορώντας την σε CD και DVD τον επόμενο χρόνο μέσω της εταιρείας Μελωδικές Εικόνες. Το 2011 δημιουργούν και παρουσιάζουν το έργο ‘Rejection’ με συνεχείς sold out παραστάσεις. Έκτοτε, ακολουθούν κάποιες συμμετοχές σε φεστιβάλ και μια περίοδος νέας δημιουργίας που οδήγησε στην παράσταση ‘Telion’s Garden’. Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2018. Εννέα περίπου χρόνια μετά, οι Dirty Granny Tales θα ανεβάσουν στην σκηνή για ακόμα μια φορά την παράσταση “Didi’s Son”, αυτή τη φορά όμως, αρκετά ανανεωμένη και υπό το πρίσμα μιας νέας οπτικής που εξερευνά νέα μονοπάτια, ενώ τα αναπόσπαστα κομμάτια των παραστάσεων όπως τα acts on stage και τα animations θα έχουν ανανεωθεί και αυτά με τη σειρά τους. Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη παράσταση είχε βραβευτεί ως η καλύτερη παρουσία στο φεστιβάλ της Σμύρνης, είχε κάνει ρεκόρ εισιτηρίων στο English Theater of Berlin, ενώ έκανε 3 sold out στο International Performing Art Festival στο Bergen. Για όσους δεν είναι γνώστες του αντικειμένου, αρκεί να πούμε ότι η παράσταση των Dirty Granny Tales αποτελεί έναν συνδυασμό ζωντανής ακουστικής μουσικής, κουκλοθεάτρου, σύγχρονου χορού με κούκλες και κουστούμια, μαριονετών, animation projection και άλλων στοιχείων που έχουν πολλά να προσφέρουν στο κοινό, με την έγερση έντονων συναισθημάτων να κυριαρχεί στην πυραμίδα των επιρροών που αρκούν οι DGT. Μην τους χάσετε…
Οι Dirty Granny Tales θα περιοδεύσουν στην Ελλάδα με αρκετές ημερομηνίες για να ικανοποιήσουν το κονό τους. Ενδεικτικά:
28/02 – Βόλος – Lab Art
01/03 – Λάρισα – Δημοτικό Ωδείο Λαρίσης
02/03 – Θεσσαλονίκη – Principal Club Theater
03/03 – Ιωάννινα – Stage
09,10,11/03 – Αθήνα – Θέατρο Σταθμός
14/03 – Πάτρα – Θέατρο Λιθογραφείο
16,17,18,23,24,25/03 – Αθήνα – Θέατρο Σταθμός
Οι συντελεστές της παράστασης:
Mouldbreath / Σταύρος Μητρόπουλος – Κιθάρα, μαντολίνο, φωνή, σύνθεση, σκηνοθεσία, κουστούμια, χαρακτήρες, σενάριο, animation
Worm Eaten Vagus / Θάνος Μητρόπουλος – Μπάσο, πνευστά, μεταλλόφωνο, δεύτερη φωνή
Shake Teeth / Χριστίνα Συριοπούλου – Πιάνο, δεύτερη φωνή
Heart Beat Zero / Μιχάλης Κασβίκης – Κρουστά
Χορογραφίες, χειρισμός κούκλας – Εριφύλη Δαφέρμου
Χειρισμός κούκλας – Σταύρος Ψιλάκης
Σχεδιασμός φώτων – Αλέξης Αλεξάνδρου
Κατασκευές κουκλών – Δημήτρης Στάμου
Τεχνική επιμέλεια – Θάνος Μητρόπουλος, Γιώργος Πετράτος
Στίχοι – Χάρης Λόξας